Radno vreme pon-pet: od 08:00 do 20:00 subotom: od 08:00 do 14:00

Članarina

Članarina

Predškolci i osnovci

Mesečna članarina: 400, 00 din.
Godišnja članarina: 700, 00 din.

Srednjoškolci

Mesečna članarina: 500, 00 din.
Godišnja članarina: 800, 00 din.

Studenti

Mesečna članarina: 600, 00 din.
Godišnja članarina: 1.000, 00 din.

Odrasli

Mesečna članarina: 700, 00 din.
Godišnja članarina: 1.200, 00 din.

Penzioneri

Trajno besplatno članstvo (uz troškove izrade članske karte u iznosu od 200 dinara)

Predškolci i osnovci:

Za predškolce, tu su anatomske slikovnice koje su im i veličinom, i oblikom prilagođene. Izbor knjiga za predškolce je raznovrsniji: bajke u slikama, Hajdi, Maje, Perice i Milice, priča o izabranim temama i likovima iz mitologije, istorije (vitezovi, veštice, gusari, Sinbad, Odisej, kralj Artur itd.), enciklopedije

Top 5:
1) Cicamacin mali rečnik (ima oblik pravog rečnika, samo nisu markirana slova, nego pojmovi i to slikom; sa svake leve strane nalaze se sličice pojedinačnih predmeta, a sa svake desne je slika-situacija u kojoj se ti predmeti nalaze zajedno)
2) U dvorcu (jedna iz serije knjiga s odlično urađenim ilustracijama na kojima je detaljno predstavljen život u dvorcu)
3) Ikar, dečak koji je leteo (na zabavan i jednostavan način, deci predstavljen lik iz grčke mitologije, ilustracije su odlične, pomalo komične)
4) Kako se mali Findus izgubio (jedna od knjiga S. Nurdkvista koja prati doživljaje mačka Findusa i njegovog dobroćudnog gazde, čiča-Petsona; odlično ilustrovana, pisac je i ilustrator)
5) Moja prva enciklopedija sa Vini Puom i prijateljima (Vini Pu i njegovi prijatelji su pomoćnici i posrednici prilikom učenja najosnovnijih znanja, uglavnom, o prirodi)

Pored lektire za sve razrede, osnovcima će biti od koristi rečnici, gramatike, enciklopedije, priručnici, mada nema sumnje da će ih više obradovati knjige koje ne čitaju zato što moraju, nego zato što im se sviđaju.

Top 5:
1) 20. vek ─ Teri Deri (autor na zanimljiv i neobičan način pristupa istorijskim temama i događajima; sasvim je sigurno da će ovde i odrasli pronaći mnogo toga što nisu znali)
2) Provod u prirodi (oni koje više privlači priroda od knjiga i računara, naći će ovde niz korisnih saveta za boravak u prirodi)
3) Dečji kuvar ─ Dragan Babić (pretpostavljamo da ste gledali seriju i da vam se svidela; u svakom slučaju, predlažemo da čitate neobične priče i pravite jela po receptima)
4) Magareće godine ─ Branko Ćopić (Ćopićev humor je neodoljiv i neprevaziđen; napomena: ne čitati u društvu nepoznatih osoba, smeh može da naiđe na nerazumevanje i neodobravanje prisutnih)
5) Kako steći samopouzdanje (knjiga iz serije duhovitih priručnika za tinejdžere)

Mesečna članarina: 400, 00 din.
Godišnja članarina: 700, 00 din.

Srednjoškolci:

Top 5:
1) Enciklopedija buntovnika ─ An Blanšar (očekujete Spartaka, Če Gevaru, Gandija, Remboa… eventualno Frojda. Iznenadićemo vas: u istoj grupi su i Galilej, Njutn, ali i sv. Franja)
2) Princ magle ─ Safon (malo avanture i strave)
3) Spasavanje Frančeske ─ Melina Marketa (kako izgleda kad devojke krenu u mušku katoličku gimnaziju)
4) Žive rane ─ Entoni Kidis (za ljubitelje Pepersa)
5) Ajnštajn i vremenske mašine ─ Luka Noveli (za ljubitelje nauke)

Mesečna članarina: 500, 00 din.
Godišnja članarina: 800, 00 din.

Studenti:

Top 5:
1) Društvena istorija medija ─ Asa Brigs
2) Šta je film? ─ Andre Bazen
3) Svet stvaranja ─ Danijel Borstin
4) Coreldraw ─ Zvonko Aleksić
5) Knjiga opšteg neznanja ─ Džon Lojd

Mesečna članarina: 600, 00 din.
Godišnja članarina: 1.000, 00 din.

Odrasli:

Top 5:
1) Keltov san ─ M. V. Ljosa (priča o neobičnoj sudbini neobičnog čoveka Irca Kejtsmena koji je prvi među Evropljanima govorio o užasima kolonijalizma)
2) Igra pamćenja ─ Niki Frenč (za ljubitelje psiholoških trilera)
3) Stakleni zamak ─ Džanet Vols (priča o teškom odrastanju koja ima srećan kraj)
4) Globalizacija, demokratija i terorizam ─ E. Hobsbaum (najveći živi svetski istoričar piše o dešavanjima u poslednjih 20-ak godina)
5) Suparnice ─ Kafu Nagai (priča o životu, ljubavi i spletkama gejši u jednoj četvrti Tokija)

Mesečna članarina: 700, 00 din.
Godišnja članarina: 1.200, 00 din.

Penzioneri:

Penzioneri stariji od 65 godina imaju pravo na trajno besplatno članstvo u biblioteci. Troškovi izrade članske karte su 200,00 dinara. Potrebno je doneti ličnu kartu ili pasoš na uvid i jednu fotografiju.

Rezervacija:

Ako knjiga ili digitalna građa koju želite da pozajmite trenutno nije na raspolaganju, možete je rezervisati. O prispeću rezervisane građe, bićete obavešteni putem telefona. Rezervisanu građu možete uzeti u roku od 2 dana, nakon čega se rezervacija poništava.
Usluga je besplatna.

Pristup internetu:

U svim ograncima biblioteke, korisnicima je dostupan računar koji ima pristup internetu. Korišćenje interneta ograničeno je na 30 minuta. Usluga je besplatna, uz važeću člansku kartu.

Fotokopiranje i skeniranje:

Fotokopiranje 4,00 po strani